第38课:敞开你的心扉

IMG_0843rs

第38课

敞开你的心扉

“One thing I’m really interested in is vulnerability. I like being exposed to vulnerabilities. I think there’s something really beautiful about it. That’s kind of what I’ve been doing with these little stories, amping up the vulnerability, but also my own vulnerabilities, exposing more of myself. Because I knew with that ”journalist“ line I’m exposing my own shit there. I’m trying to get down to something raw.” – Alec Soth

「我一直对敞开心扉很感兴趣。我喜欢敞开心扉,我认为这是一件很美好的事情。我在摄影中表现的故事也是如此,对方向我敞开心扉,我也向对方敞开心扉,照片中表现的更多是我自己,但我希望得到更真实的照片。」- Alec Soth

作为摄影师,你越是向你的拍摄对象敞开心扉,他们也越会向你敞开心扉。当你们打破了彼此之间的心理隔阂后,你便能够和你的拍摄对象进入更深层次的交流。

alec-soth-sleeping-by-the-missippi

© Alec Soth / Magnum Photos

如果你看过 Alec Soth 拍的很多陌生人的肖像,你可能会很惊讶他是如何让他的拍摄对象向他敞开心扉的。他的拍摄对象都很开放、坦率,有时甚至会裸体。其实 Alec Soth 在接触陌生人的时候还是会遇到一些困难的,但他大多数时候都能处理的很好。

如果你不能向你的拍摄对象敞开心扉,那你怎么能指望他们向你敞开心扉呢?人类就像是镜子一样;他们会以你对待他们的方式来对待你。

Jacob Aue Sobol 也常常能够与他的拍摄对象亲密接触,同时让自己与他们平等:

“You mustn’t avoid being vulnerable. For me, it’s a kind of exchange. Even though I’m the one taking the pictures, my ambition is to achieve an eqaul exchange between myself and the person I’m photographing.” – Jacob Aue Sobol

「你不应该隐藏自己的内心。对于我来说,这是一种交换。即便我是拍下照片的人,但我的目标还是与我的拍摄对象达到一种平等的交换。」- Jacob Aue Sobol

很多摄影师都有的一个通病是他们只从他们的拍摄对象那里拍下照片,却不给予他们的拍摄对象一些「回报」。这种现象更多地发生在当你的拍摄对象是底层人民的时候(想想那些拍摄底层人民的中产阶级摄影师)。

在对待和拍摄你的拍摄对象的时候,不妨换位思考,想想你如果是他的话会否愿意自己的照片被这样拍下。这大概是摄影的黄金法则吧。

 

 

2016-10-31T16:01:19+00:00 2016/05/16|